Інформація щодо WNS
для осіб, які відвідують підземелля


 

White Nose Syndrome (WNS) — cиндром білого носа. WNS — причина загибелі понад мільйона кажанів у США. Назва захворювання пішла від того, що на кажанах що зимують, їх мордочках, вухах та/або крилах, виростає характерний грибок Geomyces destructans. Грибок раніше відомий не був, його описано декілька років тому, у зв’язку з WNS. Синдром білого носа — одна з найбільших катастроф для дикої фауни за період у декілька останніх років.

Грибок розвивається за порівняно низьких температур, тобто за температур, наявних у підземеллях – місцях зимівлі кажанів. Скоріш за все, грибок викликає пробудження кажанів взимку, і, як наслідок, вони гинуть від голоду. Рівень смертності уражених кажанів досягає 90%. Для людей грибок небезпеки не становить.

Вперше WNS задокументовано в одній з печер штату Нью-Йорк, США, 16 лютого 2006 року. В наступні роки, темпи поширення WNS склали понад 300 км/кожну зиму. У травні 2010 р. грибок підтверджено вже для 14 штатів США та двох провінцій Канади.

В результаті досліджень останніх років в Європі грибок G.destructans відмічено на зимуючих кажанах у Франції, Швейцарії, Німеччині, Угорщині, Чехії, Словаччині. Нещодавно G.destructans підтверджено й для України (знайдений на зимуючих кажанах у Центральному Поділлі). На щастя, поки випадків масової загибелі тварин відмічено не було. Цілком можливо, що кажани Європи більш стійкі до грибка, ніж види Північної Америки.

Скоріш за все, грибок Geomyces destructans проник до штатів у результаті переносу його спор людьми, які відвідали печери Європи та, після того, печери США. Катастрофічні масштабі поширенні грибка у Північній Америці обумовлені його переносом кажанами, але й спелеологічною активністю. Тому в США та Канаді для відвідування закрито всі печери, в яких відмічено випадки WNS. Суворо обмежена можливість відвідування всіх підземель у межах зони поширення грибка.

 

Зараз важливою є будь-яка інформація. Як можна допомогти?

Якщо Ви при відвідуванні печери/підземелля знайшли кажана з „білим носом” (див. фото), будь ласка, сфотографуйте його та повідомте нам: в Україні — Лєні Годлевській (e-mail: lgodlevska(at)gmail.com), у Росії — Сурену Газаряну (e-mail: s-gazaryan(at)yandex.ru), в інших країнах — на одну з вказаних адрес.

Якщо Ви знайшли мертвих кажанів, не чіпайте їх. Зафіксуйте таку інформацію: координати печери, місце в печері, де тварини знайдені, їх кількість, де вони знаходяться (на підлозі, висять), чи є на них білих грибок; зробіть фотографію. Як найшвидше, повідомте про Ваше спостереження за однією з наведених вище адрес.

 

Переклад пам’ятки Європейської Федерації Спелеології щодо WNS можна отримати на сайті Українського інституту спелеології і карстології.

 

 до останніх новин

02.01.2011